17 stycznia 2016

Ryby proszą o głos

Wellman i Okrasa


Ryby są super - Dorota Wellman, Karol Okrasa


Wydawnictwo:  Lidl

Liczba Stron:    288

Kategoria:         Książka Kucharska












Podobno ze względów zdrowotnych powinniśmy jak najczęściej jeść ryby lub owoce morza. Ja bardzo chętnie – uwielbiam. Niestety, szczerze mówiąc, robiłam je zawsze, ale to zawsze tak samo: filet posypywałam przyprawami i razem z kawałkiem masła zawijałam w folię aluminiową i wrzucałam do parowara. Pycha, ale ile można?  Dlatego książka Doroty Wellman i Karola Okrasy pt: „Ryby są super” była wprost stworzona dla mnie. Można było dostać ją w Lidlu jakoś w okolicach świąt ale i teraz bez trudu znajdziecie ją na przykład na aukcjach internetowych.

W książce znajduje się aż 80 przepisów podzielonych tematycznie w 6. rozdziałach: przystawki (i to nie tylko śledzie!), zupy (tak, zupa rybna to nie zupa pomidorowa , która zawsze smakuje prawie tak samo. Zupa rybna to temat  - nomen omen - rzeka), dania główne, świąteczne, z grilla i  - mój ulubiony rozdział – owoce morza. Oprócz tego w jest tu sporo rad praktycznych: charakterystyka najpopularniejszych ryb, rady, jak sprawdzić czy ryby są świeże a także jak je przechowywać, oprawiać i w końcu… jeść.

Większość przepisów składa się z dwóch części: informacji jak przygotować rybę oraz dodatek do niej  - sos, ziemniaczki, surówka itp. (np. dorada pieczona w soli podana z kurkami z kalarepą albo halibut z sosem chrzanowo-orzechowym).  Różnorodność jest ogromna, naprawdę nie myślałam, że z wodnych stworzonek można przygotować aż tyle różnych dań.

Tradycyjnie już, abyście mogli lepiej poznać książkę, poniżej prezentuję wykonanie jednego z dań.

HALIBUTOWE KĄSKI W ZIOŁOWYM CIEŚCIE w sosie słodko-kwaśnym

Składniki na sos:

  •  2-3 łyżki cukru (ja tradycyjnie już zastąpiłam zdrowszym i mniej kalorycznym ksylitolem w tej samej ilości)
  •  Szklanka soku ananasowego z kartonika (ja wzięłam z puszki)
  • 250 ml przecieru pomidorowego (ja zrobiłam go sama z trzech pomidorów )
  •  4 łyżki soku z cytryny
  • Czerwona papryka
  •  Marchewka
  • Duża cebula
  •  ½ papryczki chili (ja miałam w proszku)
  •  2 ząbki czosnku
  •  2-3 plastry ananasa (świeżego lub z puszki, ja miałam z puszki)
  • Sól
  • Łyżka mąki ziemniaczanej


Wellman i Okrasa


Przygotowanie:
Robimy przecier pomidorowy  - sparzamy 3 pomidory, wrzucamy do rondelka i gotujemy przez około 3 minuty. Dodajemy troszeczkę cukru (pół płaskiej łyżki)

Wellman i Okrasa


Cukier karmelizujemy (tj. wrzucamy do garnuszka, podrzewamy i rozpuszczamy), dodajemy do niego ¾ szklanki soku z ananasa, przecier, sok z cytryny, czosnek, marchewkę, paprykę, cebulę  i chili.

Wellman i Okrasa

W przepisie napisano, aby smażyć to około 3 minut – ja dusiłam w rondelku. Na koniec dodajemy kawałki ananasa, odrobinę soli i resztkę soku z ananasa wymieszaną z mąką ziemniaczaną (aby zagęścić potrawę). Sos gotowy.

Wellman i Okrasa

Składniki do przygotowania halibuta:
  • 500g filetów z halibuta
  • Sok z cytryny (moim zdaniem to za dużo, wycisnęłam około ¼ a nie cały cytrus)
  • Sól i pieprz
  • 2 jajka
  • 220 ml piwa (jakieś zwykłe, jasne piwo)
  • 200g mąki
  • Pietruszka i koperek (ja nie lubię, więc ich nie dodawałam).


Powyższe składniki są zapisane w takich ilościach w książce, ale mnie wyszło zdecydowanie za dużo ciasta. Nic się nie zmarnowało – zrobiłam z reszty pozostałości placki, które mój mąż pochłonął z rozkoszą, ale następnym razem wszystkie składniki poza rybą obetnę o połowę. Ale, wróćmy do tematu:
Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem.

Wellman i Okrasa


 Z białek ubijamy pianę a żółtka, piwo, mąkę i sól rozrabiamy na gładkie ciasto, do którego później ową pianę dodajemy. Jeżeli lubicie, to w książce jest napisane aby dodać teraz do tego koperek i pietruszkę. Ja to pominęłam.  Halibuta obsypujemy mąką, maczamy w cieście i smażymy. Podajemy z sosem słodko kwaśnym i ryżem.
Wygląda nieźle a smakuje jeszcze lepiej!


Wellman i Okrasa

7 komentarzy:

  1. Lubię ryby, ale niestety jem je zbyt rzadko... Chętnie poznałabym ciekawe przepisy na dania rybne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka książka bardzo by mi się przydała, bo mam jakąś blokadę przed przyrządzaniem dań rybnych. Wydaje mi się to strasznie trudne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uważałam, że to trudne i zawsze pakowalam wszystko do parowara. Książkę można kupić na aukcjach internetowych bez problemu, polecam!

      Usuń
  3. Mam książkę na półce, ale jakoś dotąd nie zabrałam się by zerknąć co kryje - teraz chociaż mam rozeznanie :-) czas na ryby.. Wkrótce :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam książkę na półce, ale jakoś dotąd nie zabrałam się by zerknąć co kryje - teraz chociaż mam rozeznanie :-) czas na ryby.. Wkrótce :-)

    OdpowiedzUsuń