23 grudnia 2015

Pyszne 25


Szarlotki przepis

Anna Starmach  - Pyszne 25


Wydawnictwo:  Znak Liternova

Liczba Stron:    176

Kategoria:         Książka kucharska













Do kuchni i gotowania mam stosunek ambiwalentny.Z jednej strony lubię, kiedy zamiast pizzy czy „obiadu z pudełka” jest coś domowego, przygotowanego z pietyzmem i miłością (mój mąż twierdzi, że w domowych obiadach jest specjalny „składnik M”, który sprawia, że smakują o niebo lepiej niż te przygotowywane nawet w najlepszych restauracjach) , z drugiej strony gotowanie, to nie moje hobby, na które chciałabym poświęcać wolny czas.  Kiedy przychodzą do nas goście wiem, że ucieszą się, że specjalnie dla nich upiekłam ciasto, no ale trzeba jeszcze posprzątać mieszkanie, podmalować oko a minuty pędzą nieubłaganie. Z tego powodu zawsze staram się znaleźć przepisy, które są proste i szybkie w wykonaniu.
Strzałem w dziesiątkę jest dla mnie program Ani Starmach na TVN Style pt: „Pyszne 25”, w którym prezentuje dania do zrobienia w czasie do 25 minut kosztem do 25 złotych.  Odcinki możecie zobaczyć również na VOD – polecam. W książce znajdziecie 70 przepisów – połowa „na słono” i połowa "na słodko". Są banalnie proste, składniki dostaniecie w każdym warzywniaku a przy tym eleganckie i co najważniejsze – mega smaczne. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem z tej książki, a mianowicie recepturą na szybkie malutkie szarlotki sypane.


Przepis na 12 malutkich szarlotek:


Składniki:
  • 3 jabłka (w książce jest 5, ale to chyba za dużo)
  • Sok z cytryny
  • Po 100 g cukru, kaszy manny, mąki. Ja zamiast cukru używam ksylitolu – wygląda i smakuje tak samo, ale ma o wiele mniej kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi.
  • Masło (w książce jest 100 g, ja daję „na oko” kawałek do każdej szarlotki  – wychodzi na pewno mniej).

Przygotowanie:

Przetestujmy te 25 minut J

Godzina 13:48 – czas start


Szarlotka przepis

Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach (ja używam do tego blendera) i wyciskam odrobinę cytryny. Kaszę, ksylitol i mąkę mieszam w jednej misce.

Godzina 13:57 – półprodukty gotowe

Anna Starmach Pyszne 25

Wysypuję mieszankę w płaskiej formie na muffinki. Na to kroimy cieniutki plasterek masła. Przekładamy jabłkiem i na wierzch znowu składniki sypkie + masło.

Godzina 14:04 – koniec pracy, wkładamy do piekarnika. 

Szarlotka przepis

Całość zajęła mi 16 minut – ok, popełniłam małe oszustwo, ponieważ robiłam 6 a nie 12 babeczek, więc obrałam tylko jedno jabłko zamiast trzech. Ale myślę, że przy 12 babeczkach nadal czas nie przekroczyłby 25 minut.


Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Pychota. Szkoda, że zdjęcie nie można oddać tego fantastycznego zapachu. Mmm… J


Szarlotka przepis

Szarlotka Przepis



Tekst powstał dla portalu NoSize.pl

2 komentarze: